ONTARIO, CANADA

Kritik af investering i ABA-behandling

Shelley Martel, som er sundhedsordfører for oppositionspartiet, New Democratic Party, i den canadiske provins Ontario, kritiserer den konservative regerings annoncering af en fordobling af de statslige udgifter til ABA-behandling (se Regering investerer millioner i ABA-behandling). »Ikke en eneste cent vil gå til ABA-behandling af børn over 6 år gamle«, sagde Shelly Martel. »Det er uacceptabelt, at regeringen fortsætter sin diskrimination af børn med autisme, som er over 6 år gamle. Den konservative regerings udspil er et slag i ansigtet for de familier, som har brugt deres opsparing og sat sig i alvorlig gæld for selv at betale for ABA-behandling af deres børn«.

En af disse forældre, Sheri Walsh, fortæller at hun i sidste måned havde foretræde for familie- og børneministeren for at gøre opmærksom på, at familien nu var nødt til at sælge deres hus for at kunne fortsætte ABA-behandlingen af deres seks år gamle søn, Cameron. »Jeg troede faktisk hun ville lytte til vores problemer, men annonceringen af øgede bevillinger gør intet for at hjælpe Cameron eller i hundredvis af andre børn i samme situation«, sagde Sheri Walsh.

Regeringens skønner at de ekstra midler til ABA.-behandling vil række til yderligere 610 børns behandling i år 2007, men der er for øjeblikket ca. 900 børn på ventelisten til ABA-behandling. Med den dramatiske stigning i antallet af diagnosticeringer vil ventelisten i 2007 være dobbelt så høj som i dag, sagde Shelley Martel. »På trods af regeringens bevillinger, vil mange af disse børn aldrig opnå behandling«. Martel kritiserer også, at der i planen ikke indgår en tidsplan for, hvornår forbedringerne vil være på plads; kun at de ekstra penge vil være bevilget senest i budgetåret 2006/07.

Selv om ABA-behandling anerkendes som en effektiv behandlingsform for børn med autisme, afviser den konservative regering at acceptere, at ABA-behandling er en medicinsk nødvendig behandling, som bør dækkes af Ontario Health Insurance Plan, sådan som oppositionen har foreslået. I provinsen British Columbia har højesteret tidligere i år pålagt regeringen at betale for intensiv autismebehandling til alle børn med autisme uanset alder netop med den begrundelse, at der er tale om en medicinsk nødvendig behandling.

Ombudsmanden i Ontario er tidligere af eget initiativ gået ind i sagen og vil undersøge lovligheden af, at ABA-behandlingstilbuddet i Ontario kun omfatter børn under 6 år. Samtidig har en gruppe af 28 forældre lagt sag an imod staten med påstand om, at aldersgrænserne for ABA-behandling er diskriminerende imod deres børn (se Retssager om ret til behandling). Både ombudsmandens undersøgelse og forældrenes sagsanlæg fortsætter uanfægtet af regeringens nye udspil.

Kilder:
The Globe and Mail, 19. november 2002
Canada NewsWire, 19. november 2002

 

Joi Bay / 20.11.2002