ONTARIO, CANADA

Ingen behandling til to brødre med autisme

Familien Wagman har to små drenge med autisme, men står uden behandlingstilbud – den ene står på venteliste og den anden er for gammel til at få behandling.

Da Michael Wagman fyldte seks år var det ikke en festdag men en sorgens dag, for den dag mistede Michael – som har autisme – retten til offentlig betalt ABA-behandling. Michael bor nemlig i den canadiske provins Ontario, hvor de offentlige ABA-behandlingsprogrammer kun omfatter børn mellem to og seks år.

Michaels mor fortæller: »ABA-behandlingen har været et mirakel for Michael. Før han startede i behandlingen kunne han sidde i timevis og slå en coladåse ned i gulvet eller han kunne rotere den igen og igen. Hans reaktioner var voldsomme, og bare en enkelt tur til indkøbscenteret ville resultere i en ‘nedsmeltning’«, som han mor kalder det. Nu – efter 2½ års intensiv behandling – er han en glad og venlig dreng, som modtager besøgende med et knus, et grin og en lang række entusiastiske bemærkninger. Han er også begyndt at spise varieret og hans autistiske symptomer er meget færre. Han er nu i stand til at deltage meningsfuldt i børnehavens aktiviteter sammen med ikke-handicappede børn. Men behandlingen har været en stor opgave for Michael. Hver dag er hans ABA-træner kommet hjem til ham og de har arbejdet intensivt i tre timer. Træningen består primært i at indøve en række førskoleopgaver, som er blevet nedbrudt til små enheder, som han har trænet indtil han har mestret dem.

Man kunne tro at en sådan behandling – lige som behandling for f.eks. blindhed eller for cerebral parese – uden diskussion var en offentlig opgave. Men det er ikke tilfældet i Ontario, hvor der stadig er ca. 900 førskolebørn på venteliste til behandlingen, og hvor behandlingen stopper – eller må finansieres af forældrene – når barnet fylder seks år. Nogle af de mange børn på ventelisten når at blive seks år inden de får plads i behandlingssystemet, og så mister de retten til offentlig betalt behandling. Et af de børn, der står på ventelisten er David Wagman, som er lillebror til Michael. David er kun to år gammel, men er lige blevet diagnosticeres med autisme lige som sin storebror.

Det nye budget for finansåret 2003-2004, som lige er blevet præsenteret, indeholder kun små forbedringer for børn med autisme. Den konservative regering har valgt at give CA$ 300 mill.(1,4 milliader DKK) til forældre, som foretrækker private skoler frem for offentlige skoler, men til de 5.700 børn med autisme er der kun lovet 34 mio. ekstra frem til 2006 (158 mio. DKK, se Universiteter skal videreudvikle ABA-behandling). Disse penge vil primært gå til at sikre børn over seks år et begrænset behandlingstilbud, men der vil ikke blive tale om ABA-behandling. Pengene vil sandsynligvis blive anvendt til et års specialskole til børn med autisme; herefter forventes de at kunne integreres i almindelige skoleklasser.

Kilde: Toronto Star, 30. marts 2003

 

Joi Bay / 01.04.2003