IRLAND

Intensiv 1:1 behandling til 30 børn med autisme

Den irske sundhedsminister, Mr. Martin, åbnede fredag specialskolen CABAS i den irske by Cork. Skolen skal give intensiv 1:1 behandling til 30 børn med autisme i alderen fra 3 til 10 år. Skolen kaldes CABAS, som er en forkortelse for Comprehensive Applied Behavioural Analysis (dvs. omfattende anvendt adfærdsanalyse). Skolen, som har 30 lærere – en lærer per elev – er finansieret af den irske stat.

Skolen er blevet oprettet på initiativ af forældre til børn med autisme, som var utilfredse med det lokale behandlingstilbud. De fik kontakt med en amerikansk specialist i anvendt adfærdsanalyse, Douglas Greer, som er professor i pædagogik ved Columbia University i byen New York. Samarbejdet på tværs af Atlanten førte i første omgang til oprettelsen af et fem-årigt forsøgsprojekt på Glasheen National School i Cork; et forsøg, hvor 12 børn fik intensiv ABA-træning. Forsøgsprojektet er nu blevet gjort permanent med oprettelsen af CABAS-skolen.

Professor Greer siger, at ved at anvende ABA-metoden kan børn lære at mestre opgaver, som ellers ville være uopnåelige: toilettræning, brug af talesprog, skrive- og læsefærdigheder. Han siger, at ved den rette intervention på det rigtige tidspunkt kan børn med autisme i vid udstrækning blive i stand til at gå i almindelige skoler under forudsætning af, at de får ekstra støtte.

»Vores førskoleprogram startede i USA i 1987 og andelen af børn, som er blevet enkeltintegreret i almindelige skoler har svinget mellem 25% og 75% per årgang. Af dem, der enkeltintegreres, vil nogle klare sig godt, andre mindre godt; fuldstændig som almindelige børn«, siger professor Greer. Men det er ikke alle børn med autisme, som i kraft af ABA vil kunne gå i almindelige skoler. Nogle børn er hårdere ramt af de autistiske symptomer og de har endnu ikke lært at anvende talesprog. De lærer i stedet at kommunikere med symboler, siger Dr. Greer.

Mr Pat Walsh, som er forældre til et CABAS-børnene, siger, at børn, som får denne behandling, gør betydelige fremskridt. »Det er fantastisk. Børnene gør enorme fremskridt. De er på vej til at kunne gå i almindelige skoler. Vi bliver nødt til at bruge sådanne metoder til børn med autisme«

Kilde: The Irish Times, 22. marts 2003

 

Joi Bay / 24.03.2003