VICTORIA, AUSTRALIEN

Utilstrækkelig støtte til tidlig indsats

‘Rædselsfuld’ og ‘ynkelig’ er de ord, som Autism Victoria anvender til at beskrive den støtte, som børn med autisme og deres forældre får i Victoria. Autism Victoria er autismeforeningen i den australske delstat Victoria.

Forkvinden for Autism Victoria, Amanda Golding, har henvendt sig til delstatens regeringen for at få den til at forøge bevillingerne samt offentliggøre en hemmeligholdt rapport om autisme hos børn; en rapport, som blev færdig allerede sidste år.

»Der er familier, som ikke får nogen form for økonomisk støtte. Andre får støtte nok til en eller to timers behandling om ugen, og det er helt utilstrækkeligt«, siger Amanda Golding.

Irabina Centre i Bayswater er statens eneste center for tidlig intervention i forhold til autisme hos børn. Centeret har plads til 92 børn i alderen 2-6 år, og har ca. 5 timer til rådighed til hvert barn om ugen. Af de 92 pladser er kun 2/3 betalt af staten, mens resten finansieres af den tidligere professionelle sportsmand, Ron Clarke. Men den private finansiering ophører i slutningen af 2004.

Der er 57 børn på venteliste og familier rejser helt fra Bairnsdale for at komme til centeret. Det er en fem timers bilrejse.

På centeret får børnene ca. 5 timers intensiv terapi om ugen, men det er langt fra nok. Amanda Golding fortæller, at disse børn behøver mindst 20 timers intensiv behandling om ugen allerede fra en meget tidlig alder, hvis de skal have en chance for at kunne gå i almindelig skole. Hun fortæller også, at de forældre, som arrangerer hjemmebehandlinger, selv må betale, og at prisen let løber op i 20-30.000 AU$ om året for 20 timers ugentlig terapi (86-129.000 DKK).

»Det er forfærdeligt at familierne selv skal betale, og der er mange, som ikke har råd, så det er også socialt uretfærdigt«, siger Ms Golding.

Hun havde forventet, at regeringen ville have offentliggjort den udarbejdede rapport om støtte til børn med autisme i alderen 0-6 år i forbindelse med World Autism Congress 2002 i Melbourne, november 2002, men det skete ikke. »Vi regner med, at rapporten påviser et kraftigt misforhold mellem antallet af børn med autisme og den støtte, der er til rådighed«, siger Ms Golding.

The State Department of Human Services (DHS) siger, at regeringen vil forøge bevillingerne til autismebehandling. »Støtten bør være baseret på en aktuel vurdering af barnets og familiens behov«, siger en talskvinde for Department of Human Services.

»The Children First programmet, som blev offentliggjort sidste år, indbefatter en række nye initiativer. I løbet af de næste fire år vil der blive givet ekstra 6 mio AU$ (26 mio DKK) til tidlig intervention til børn med autisme«. Talskvinden kunne også oplyse, at den efterlyste rapport stadig er ved at blive afpudset og snart vil blive offentliggjort. Hun sagde desuden, at rapporten vil indeholde et skøn over antallet af børn med autisme i Victoria og komme med anbefalinger om offentlig støtte til familier med børn med autisme.

Kilde: Fairfax Community Newspaper 11.8.2003

Joi Bay / 11.08.2003