IRLAND

ABA-skole søger udvidelsesmuligheder

Ita Fitzgibbon fik sidste år at vide, at hendes søn Tom havde autisme. Da var han tre år gammel. »Det føltes som jeg havde mistet ham den dag, han fik sin diagnose. Jeg forsvandt ind i en verden af mørke, fordi jeg ikke kunne forstå, hvorfor dette skulle ramme netop os, eller hvad vi kunne gøre for ham«.

Det er en ganske frygtelig situation at få at vide, at ens barn lider af autisme, sider Dina Page, som er leder af Abalta, en skole for børn med autisme, som blev stiftet af en gruppe af forældre i Knocknacarra i 2001. Knocknacarra ligger på vestkysten af Irland.

»Forældrene får ganske lidt information om, hvad der kan gøres, men det skyldes, at der kun er ganske få tilbud, og situationen bliver ikke bedre, når hyppigheden af autisme er stigende, sådan som det er tilfældet i disse år«, siger hun.

I 2001 samledes en gruppe af forældre til børn med autisme; en gruppe, som var fast besluttede på at oprette et tilbud, som ikke tidligere havde eksisteret. En af disse forældre var Alison McNabb. Hun og hendes mand havde privat anvendt ABA-metoden til undervisning af deres dreng, Colum, og det var en metode, som havde vist sig yderst effektiv til børn med autisme.

»Vi fandt sammen med fem andre familier, som også kørte hjemmebaserede ABA-projekter. Vi optog lån i vores huse og betalte for behandlingen selv. Men for børn med autisme er tidlig intervention alfa og omega; jo tidligere intervention, desto bedre resultater for barnet«, fortæller hun.

Samtidig førte McNabb-familien en sag imod staten for ikke at sørge for et passende behandlingstilbud til deres søn. I perioden fra september 1999 til september 2000 havde Colum i alt kun fået 60 timers offentlig betalt behandling, inklusive bare fem timers talepædagogik og ingen form for fysioterapi. Undervisningsministeriet indrømmede, at tilbuddet var utilstrækkeligt, og resultatet blev en aftale om, at der skulle gives tilskud til en skole baseret på ABA: Abalta..

Skolen har eksisteret siden. Sidste år fordobledes antallet af nye elever til 12, og der er endnu flere på ventelisten. Men selv om skolen bliver finansieret af undervisningsministeriet, har den stadig ikke fundet permanente lokaler. For øjeblikket har skolen til huse i en bygning i Knocknacarra, og selv om de er hyggelige og velindrettede, er de mindre egnede til en skole.

»Vi påbegynder nu en kampagne for at skaffe midler til en mere permanent bygning i Galway. Vi går ud fra, at hvis vi finder stedet, så vil undervisningsministeriet ikke længere havde undskyldninger for ikke at ville finansiere opførelse af en ny skolebygning«, siger Fitzgibbon.

»Vi har en langsigtet plan for skolen. Ideelt set har vi brug for en byggegrund på 8.000 m2, fordi vi har brug for udvidelsesmuligheder til senere at kunne oprette en børnehave og et botilbud til unge med autisme. Vi har planer om at videreudvikle skolen til et center for ABA-behandling af autisme«.

»Når dit barn får en autismediagnose, begynder uret at tikke. Tidlig intervention er bedst, og som forældre til et nydiagnosticeret barn har man brug for et system, der kan give positiv støtte«, siger McNabb.

Kampagnen for at skaffe penge til den nye skolebygning starter i næste uge med en lotteri, hvor hovedpræmien er en helt ny Citroen C2-bil. Men kampagnegruppen er også på jagt efter personer, som måtte have en passende grund, som de vil donere til formålet.

Kilde: Galway Advertiser, Ireland - 22. januar 2004

Tidligere artikler om ABA-behandling i Irland:
Evaluering af ABA-skoler
Intensiv 1:1 behandling til 30 børn med autisme
ABA-skole anerkendes og får statsstøtte
ABA-klasse i almindelig folkeskole
ABAile kræver ABA-skole
Et gennembrud for ABA?
Rapport anbefaler anvendt adfærdsanalyse og forældres ret til at vælge behandlingsform

Joi Bay / 25.1.2004