IRLAND

Fundraising sikrer udvidelse af ABA-skole

Overskuddet fra sidste års golfturnering til fordel for irske børn med autisme er nu blevet gjort op. Golfturneringen, som hvert år arrangeres af skuespilleren Keith Duffy, er så stort, at en ABA-skole i Dublin nu kan udvide og fordoble antallet af elever fra 12 til 24.

Den 29-årige skuespiller Keith Duffy er kommet langt, siden han i 1999 måtte opgive sin karriere som sanger i boy-bandet Boyzone. Boyzone gik i opløsning og Keith havde svært ved at fortsætte som popmusiker. Han forsøgte sig som tv-vært, fik nogle små-roller i spillefilm og deltog i Big Brother, men det var først da han fik en hovedrolle i tv-serien over alle engelske tv-serier – Coronation Street – at der igen kom gang i hans karriere. Rollen som Ciaran McCarthy, som er bartender, en kvindebedårer og en ballademager, der er deserteret fra flåden, blev skrevet specielt til ham. Hans succes i Coronation Street betyder, at han nu får tilbudt mere seriøse roller i spillefilm, og selv Hollywood har haft følere ude.

Men Keith er også far til to børn, Jordan på 8 og Mia, som er 4 år. Mia var kun lidt over et år gammel, da Keith og hans kone, Lisa, fik at vide, at hun lider af autisme. Keith har tidligere offentligt fortalt om, hvor frygteligt det var at få at vide, at det, de troede var problemer med hørelsen, i virkeligheden var en neuropsykologisk lidelse, som er livslang og invaliderende i forhold til at kunne kommunikere og være sammen med andre mennesker. Keith og Lisa forsøger stadig at overvinde dette chok, og Keith har lovet sin kone ikke mere at fortælle om Mia offentligt. I stedet har Keith investeret sin tid og sine kontakter i fundraising til fordel for børn med autisme i Irland, hvorfra han stammer, og hvor hans familie bor i dag.

Til september har Keith arrangeret den tredje golfturnering for berømtheder; en turnering, som afsluttes med en gallamiddag. Sidste års golfturnering, som indbefattede mange af med-skuespillerne fra Coronation Street, skaffede enorme summer til irske autismeinstitutioner. Overskuddet fra sidste års golfturnering har gjort det muligt for Mias ABA-skole at udvide, således at nu 24 i stedet for 12 børn kan få den intensive og tidlige form for behandling, som denne skole har specialiseret sig i.

»Det er de færreste, som har sådanne muligheder for at rejse penge. Vi har haft en massiv kamp med den irske regering for at få dem til at sørge for tidlig diagnose og den intensive form for behandling, som disse børn har brug for. Sidste år kunne Mia næsten intet sige, men takket være anvendt adfærdsanalyse – den metode, der anvendes på hendes skole – har hendes fremskridt været enorme. Hun er kommet ud af sin skal«, fortæller han. »Jeg er lykkelig for mit forhold til Mia, fordi hun er så kærlig, omsorgsfuld og blid«.

Kilde: Daily Mail (London), 25. juni 2004

Tidligere artikler om ABA-behandling i Irland:
Online kursus i anvendt adfærdsanalyse
Otte ABA-skoler i Irland
ABA-skole søger udvidelsesmuligheder
Evaluering af ABA-skoler
Intensiv 1:1 behandling til 30 børn med autisme
ABA-skole anerkendes og får statsstøtte
ABA-klasse i almindelig folkeskole
ABAile kræver ABA-skole
Et gennembrud for ABA?
Rapport anbefaler anvendt adfærdsanalyse og forældres ret til at vælge behandlingsform

Joi Bay / 15.7.2004