ONTARIO, CANADA

»Giv pengene til forældrene«

Da federale politikere og politikere fra Canadas provinser i denne uge mødtes i Ottawa for at diskutere sundhedspolitik, blev de mødt af flere demonstrationer. En af demonstranterne var Andrew Kavchak, som til daglig arbejder for provinsregeringen i Ontario, men som også er far til en tre-årig dreng med autisme, Steven. Andrew Kavchak stod foran Parliament Hill med en plakat, med teksten ‘Børn med autisme har brug for behandling -- ikke ventelister'. Hans søn er en af 1.100 børn i Ontario, som står på ventelisten til den offentlig finansierede ABA-behandling. I ventetiden betaler familien Kavchak selv for Stevens behandling -- CA$50.000 om året for 40 timers 1:1-behandling om ugen (236.000 DKK). Udgiften er ved at ruinere familien.

I Ontario er der ca. 500 børn, som får den offentligt betalte behandling, der i gennemsnit koster CA$78.000 om året for 20 timers behandling om ugen (368.000 DKK). Men Andrew Kavchak protesterer ikke kun imod, at hans søn står på ventelisten, men også imod, at det offentliges behandlingstilbud er dyrt og ikke intensivt nok. For 2/3 af de penge, som provinsen bruger om året per barn, kunne Steven Kavchak få dobbelt så mange timers 1:1-behandling, hvis provinsregeringen ville lade forældrene administrere behandlingerne.

»Hvis regeringen bevilger pengene direkte til de enkelte familier, ville flere børn kunne få behandling for de samme penge«, siger han. »Når regeringen ikke kan levere den lægefagligt nødvendige behandling uden ventetid, så burde den i det mindste give os midler, således at vi kan købe behandling i den private sektor. Indtil ventelisterne på autismebehandling er afskaffet, burde regeringen lade den private sektor få del i arbejdet«, siger Kavchak.

En talsmand for regeringen i Ontairo siger, at det private marked for ABA-behandling er af meget blandet kvalitet, og det vil kræve en del administration at udbetale pengene direkte til forældrene. Talsmanden kunne samtidig fortælle, at provinsen er i færd med at ansætte flere ABA-terapeuter og -psykologer.

Men denne udvidelse af kapaciteten vil næppe hjælpe Steven Kavchak, som i dag er 3½ år gammel, og som sikkert når at blive 6 år, inden det bliver hans tur. Men så er det for sent, for så bliver han automatisk smidt ud af ventelisten, fordi dette behandlingstilbud kun gælder børn under skolealderen.

Kilde: National Post (Canada), 13. september 2004

TIdligere artikler om ABA-behandling i Ontario:
»Godt Einstein ikke fik ABA-behandling!«
Principiel retssag om ret til behandling
Domstol forlænger ABA-behandling
Førerhund skal afløse ABA-behandling
Regering taber endnu en retssag om ABA-behandling
Nyt autisme-sagsanlæg imod regeringen i Ontario
Millioninvestering i uddannelse af adfærdsanalytikere
Forsinkelse af retssag om tidlig intervention
121 sager om diskrimination af børn med autisme
Mor starter kampagne til oplysning om autisme og ABA
Ny regering viderefører ABA-fjendtlig politik
Menneskeretsdomstol skal vurdere ret til behandling
Domstolskendelse giver ret til fortsat behandling
Offentlig sygeforsikring bør betale for ABA-behandling

Ingen behandling til to brødre med autisme
Universiteter skal videreudvikle ABA-behandling
De personlige historier bag klagerne til menneskerettighedskommissionen
50 familier klager til menneskerettighedskommission over manglende autismebehandling
Kritik af investering i ABA-behandling
Regering investerer millioner i ABA-behandling
ABA-center åbner i Berrie
Et års ekstra ABA-behandling
Ny undersøgelse viser, at ABA-behandling kan betale sig
Mangel på ABA-behandlingspladser

Joi Bay 25.8.2004