NORDIRLAND

BBC-dokumentarfilm om ABA-behandling

TV-stationen BBC 1 sendte den 6. oktober en times dokumentarfilm om ABA-behandling. My Name is Paul hedder filmen, som er opkaldt efter den 6-årige Paul Murray, der har autisme. Filmen er produceret af Roger Ford-Hutchinson, der har fulgt Paul og hans forældre, Ruth og Keith, i et helt år.

Dokumentarfilmen giver et enestående og bevægende indblik i den situation, hvor et barn ikke lever op til vores forventninger om ‘normalitet'. Paul sparkede, skreg og bed sig igennem livet mens hans mor – der er uddannet sygeplejerske – lærte om ABA, et specialiseret uddannelses- og behandlingsprogram, som forældrene vidste havde hjulpet andre børn med autisme. Forældrene troede på deres søns udviklings- og læringsmuligheder, og var parate til at gøre næsten hvad som helst for at virkeliggøre deres søns potentialer.

I filmen ser man hvordan ABA forandrede hele familiens liv, lige fra de står op om morgenen, deres måltider og deres fritid sammen.

Ruth og Keith var overbevist om, at de årlige UK£20.000 (215.000 DKK) var givet godt ud, fordi anvendt adfærdsanalyse (ABA) – til forskel fra den specialundervisning, han modtog i skolen – ville kunne hjælpe ham. Men de lokale skolemyndigheder ville det anderledes. De fastholdt hans skoleplacering i en specialskole med det resultat, at forældrene tog Paul ud af skolen for at undervise ham hjemme. Det blev starten på en langvarig konflikt mellem forældre og skolemyndigheder omkring betalingen for drengens hjemmeundervisning.

Inden Paul blev taget ud af skolen hyrede forældrene en uafhængig skolepsykolog og ekspert i ABA, som har vurderet det skoletilbud, som skolemyndighederne havde tilbudt Paul. ABA-eksperten blev i første omgang nægtet adgang til skolen, men den beslutning blev senere omstødt. Ekspertens vurdering var, at specialskolen ikke kunne hjælpe Paul til at udnytte sine potentialer.

Denne ekspertudtalelse var grundlaget for, at familien kunne anke skolemyndighedernes afgørelse om skoleplacering. Samtidig med at dokumentarfilmen blev vist, blev det offentliggjort, at familien havde fået medhold i deres anke, og at skolemyndighederne er blevet pålagt at betale for Pauls ABA-behandling (se Gennembrud for ABA-behandlinger i Nordirland).

I dokumentarfilmen ser man forældrene besøge ABA-skolen The Saplings i Kildare i Republikken Irland. En skole, som først fik statsstøtte efter at højesteret i Irland havde afsagt en dom til fordel for handicapforældres ret til at vælge deres barns uddannelse. Saplings er nu en statsstøttet skole, og flere og flere af skolens elever bliver nu integreret i det almindelige skolesystem.

Paul har autisme i moderat grad og er lærehæmmet, men alligevel er der ikke blevet ført tilsyn med hans hjemmebaserede undervisning. Siden Paul blev taget ud af sin tidligere specialskole har ingen fra skoledistriktet kontrolleret kvaliteten af undervisningen, sådan som skoledistriktet er forpligtet til at gøre i forbindelse med hjemmeundervisning. Ruth Murray siger: »Skolesystemets arrogance i denne sag er ubeskrivelig«.

Roger Ford-Hutchinson supplerer: »Forældrene til denne sårbare og handicappede lille dreng måtte kæmpe imod deres skoledistrikt hele vejen igennem for at realisere deres urokkelige overbevisning om deres søns ret til en effektiv og bæredygtig uddannelse. Filmen er en hyldest til deres sejhed, deres tro på egne vurderinger og deres mod og beslutsomhed. Og at de har gjort det foran snurrende kameraer er i sig selv en bedrift«.

Der er ingen tvivl om, at denne film vil bidrage til at andre familier får mod til at føre tilsvarende kampe imod deres lokale skoledistrikter. Filmen kan blive starten på en flodbølge af forældre, der vil have ret til selv at vælge uddannelsestilbud til deres børn med handicap. I Republikken Irland har man erkendt, at problemet med at disse børns grundlæggende rettigheder ikke kan ignoreres på den måde det sker i Nordirland.

Kilde: Global News Wire - Europe Intelligence Wire Newsletter, 6. oktober 2004

My Name is Paul blev sendt på BBC 1 i Nordirland den 6.10.2004 kl. 21:00. Efterfølgende blev der sendt en specialudgave af debatprogrammet Nolan Live, hvor forældre, uddannelsesfolk og autismeeksperter i studiet diskuterede programmet.

Tidligere artikler om ABA-behandling i Nordirland:
Fagforening advarer imod ABA-bevillinger
Gennembrud for ABA-behandlinger i Nordirland
Autism Awareness Week
Planer om ABA-skole i Nordirland
To-dages konference om autisme og ABA
Fundraising til fordel for dreng med autisme
TV-stjerne appellerer om ABA-skole
Appel om offentlig finansiering af ABA-behandling
Popstjerner indsamler penge til ABA-skole
200 forældre demonstrerer for ABA-behandling
PEAT møder politikere og embedsmænd
Selvorganiseret supervision og forældreuddannelse
Forældre satser alt for at få betalt ABA-behandling
Manglende behandlingstilbud rejses politisk
Popstjerne støtter indsamling til ABA-skole
Forældre og fagfolk til fælles ABA-kursus
Rapport om behandling af autisme i Nordirland

Joi Bay / 22.10.2004