NORDIRLAND

Velgørende fond bag ABA-tilbud i Belfast

ABA-skolen TreeHouse i London, som lige har fejret sit 10 års jubilæum og som er blevet udvalgt til årets modtager af dagbladet The Times’ juleindsamling i 2007, var den første ABA-skole i England. Den fungerer nu som model for tilsvarende skoler over hele Storbritannien. Et af de skoletilbud, der har hentet inspiration og ekspertviden i London er ABA-klassen SPEAC Centre i Belfast i Nordirland.

ABA-klassen SPEAC Centre er indtil videre et forsøgsprojekt, der er udviklet i samarbejde mellem den almennyttige fond SPEAC, TreeHouse og lokale skolemyndigheder i Belfast: South Eastern Education and Library Board at Tor Bank . Forsøgsprojektet har været i gang i tre år, men fremtidsudsigterne er uafklarede. SPEAC-klassen har 6 elever – alle drenge i alderen mellem 7 og 12 år.

SPEAC står for Special Provision for the Education of Autistic Children og er navnet på en almennyttig fond, der har til formå at støtte anvendt adfærdsanalyse i Nordirland. Fonden blev oprettet i 2002 af bl.a. Brendan McGinn, som stadig er formand for bestyrelsen. Siden har fonden indsamlet mere end UK £ 500.000 (5,1 mio. DKK) og har bl.a. oprettet ABA-klassen SPEAC-Centre. Næste opgave for fonden bliver at få SPEAC-Centre permanentgjort og udvidet til en egentlig ABA-skole i Belfast.

Brendan McGinn er selv fra til en dreng med autisme - Eoin. Eoin begyndte at regrediere, da han lige var fyldt to år, og fik kort tid efter diagnosen autisme. På daværende tidspunkt var der ingen form for tidlig og intensiv intervention for børn med autisme i Nordirland. Men familien McGinn havde selv økonomiske muligheder for at iværksætte et ABA-program til deres søn. De hentede en klinisk psykolog med ekspertise i anvendt adfærdsanalyse fra USA og hyrede en ABA-supervisor, fra London Early Autism Project, som hver anden uge fløj til Belfast for at superviserer sønnens behandling.

Eoin har gjort store fremskridt, og er nu enkeltintegreret i 4. klasse på den samme lokale skole, hvor hans bror også går. Han er et levende bevis på, at anvendt adfærdsanalyse kan virke.

Brendan McGinn fortæller, at han og hans familie selv var i stand til at etablere et ABA-program for deres dreng, men de same muligheder har en enlig mor til et barn med autisme fra slumområdet Derry i Belfast ikke. Det er baggrunden for oprettelsen af fonden SPEAC, som har ansat to ABA-specialister fra USA og som har bevilget støtte til ABA-behandling til mere end 100 familier.

SPEAC har været en succes. Sidste år blev fonden belønnet med en pris fra Northern Ireland Council for Voluntary Action (se artiklen Anerkendelse for fundraising), og en række kendte personer har støttet fonden. Det gælder skulespilleren Keith Duffy, som selv er far til en pige med autisme, og det gælder koncertarrangøren Jim Aiken. Senest har den kendte engelske sanger og pianist Myleene Klass doneret overskuddet fra hendes koncert i Nordirland.

Brendan McGinn fortæller at der er en voksende konkurrence om donationer til velgørende formål i Nordirland og at det er stadig sværere at komme på nye ideer til fundraising. Han anbefaler, at virksomheder, som vil donere til velgørende formål, ikke giver penge på ad hoc basis, men afsætter midler i deres budgetter, og at de vælger at støtte et bestemt velgørende formål igennem en årrække. Gerne mindre velgørende organisationer, som ikke har de store og kendte organisationers muligheder. Han minder også om, at penge ikke er den eneste mulighed for donationer. Andre muligheder er hjælp med administration, telefonudgifter eller gratis kontorlokaler.

Kilder:
The Times, 18. december 2007
Belfast Telegraph, 7. november 2007

SPEAC (Special Provision for Education for Autistic Children) har web-adressen http://www.speacinfo.org/ (fungerer ikke december 2007)

Tidligere artikler om ABA-behandling i Nordirland:
Apotekskæde indsamler penge til ABA-skole
Anerkendelse for fundraising
Ny masteruddannelse i anvendt adfærdsanalyse ved University of Ulster
Enlig mor til to ABA-børn hædres
Dreng med autisme vinder principsag
BBC-dokumentarfilm om ABA-behandling
Fagforening advarer imod ABA-bevillinger
Gennembrud for ABA-behandlinger i Nordirland
Autism Awareness Week
Planer om ABA-skole i Nordirland
To-dages konference om autisme og ABA
Fundraising til fordel for dreng med autisme
TV-stjerne appellerer om ABA-skole
Appel om offentlig finansiering af ABA-behandling
Popstjerner indsamler penge til ABA-skole
200 forældre demonstrerer for ABA-behandling
PEAT møder politikere og embedsmænd
Selvorganiseret supervision og forældreuddannelse
Forældre satser alt for at få betalt ABA-behandling
Manglende behandlingstilbud rejses politisk
Popstjerne støtter indsamling til ABA-skole
Forældre og fagfolk til fælles ABA-kursus
Rapport om behandling af autisme i Nordirland

Joi Bay / 27.12.2007