NORDIRLAND

Online kursus i ABA oversættes til portugisiskSimple Steps er et interaktiv undervisningsmateriale i adfærdsanalytisk intervention for børn med autisme. Det er oprindelig udviklet af den nordirske ABA-forening i samarbejde med universitetsforskere fra Belfast. Simple Steps er tidligere blevet oversat til norsk, tysk og spansk. Nu oversættes det til portugisisk og lanceres i Portugal og Sydamerika.

Simple Steps har indgået en aftale med et adfærdsanalytisk center i Portugal - Centro de Intervenção Comportamental. I fællesskab investerer de UK£ 140.000 (1,2 mio. DKK) i udviklingen af den portugisiske version. Den nordirske del af investeringen kommer fra investeringsfirmaet Invest NI, der skyder UK£ 32.000 (273.000 DKK) i den portugisiske lancering.

Direktøren for Invest Northern Irelands afdeling for life sciences and creative industries, Stephen Wightman, siger til dagbladet Belfast Telegraph, at det er en helt regulær kommerciel investering. Simple Steps er et af de førende firmaer i formidling af teknikker til adfærdsmæssige ændringer, og firmaet anvender de seneste digitale teknologier til at opnå deres forretningsmål. Han siger desuden, at Simple Steps er et innovativt firma, som har en betydelig ekspertise i multimedia systemer og anvendt adfærdsanalyse. En ekspertise, som er etableret i kraft af et samarbejde mellem professorerne Lester Manley og Mickey Keenan fra University of Ulster samt den nordirske ABA-forening, Parents' Education as Autism Therapists.

Simple Steps giver en grundlæggende introduktion til anvendt adfærdsanalyse – ABA. Målgruppen er forældre og fagfolk uden forudgående viden om ABA. Simple Steps bygger på erfaringer fra den nordirske ABA-forening, Parents' Education as Autism Therapists. ABA er i Nordirland – til forskel fra republikken Irland og England – ikke tilgængelig som et offentligt tilbud, men kun i form af forældretræning eller forældrebetalt intervention. Derfor har der været et stort og udækket behov for uddannelse i anvendt adfærdsanalyse blandt forældre til børn med autisme. Denne uddannelsesopgave har Parents' Education as Autism Therapists udført i en årrække i samarbejde med adfærdsanalytikere fra universiteter i Belfast. Forældreuddannelsen danner grundlag for online og dvd-versionen af Simple Steps.

Produktudviklingen af Simple Steps er sket i et kommercielt firma med samme navn som undervisningsmaterialet. Udviklingsarbejdet blev oprindelig støttet af The Big Lottery Fund og BBCs program Children in Need. Siden fik Simple Steps en bevilling fra EU's program Lifelong Learning Programme 2007-2013 - Leonardo da Vinci. Bevillingen blev givet til en ansøgergruppe fra Norge, Tyskland og Spanien med det formål at oversætte Simple Steps til en række EU-sprog – bl.a. norsk. Oversættelsen til svensk, italiensk, islandsk, hollandsk og svensk forventes afsluttet i 2013.

Den engelsksprogede version af Simple Steps koster US$ 99 – hvad enten man køber online eller dvd-versionen. 1000 gratis eksemplarer er blevet distribueret til medlemmer af Parents' Education as Autism Therapists (PEAT).

Kilde: Belfast Telegraph, 17. oktober 2011

Simple Steps har webadressen http://www.simplestepsautism.com/
Queen's University Autism Research and Treatment (QUART) har webadressen http://www.qub.ac.uk/quart/index.html
Grundlaget for bevillingen fra EU's program Lifelong Learning Programme 2007-2013 - Leonardo da Vinci kan læses på PEATs website

Tidligere artikler om ABA-behandling i Nordirland:
Patricks historie
Forældre tager mastergrad i Applied Behaviour Analysis
Universitetsuddannelse til forældre og fagfolk
Velgørende fond bag ABA-tilbud i Belfast
Apotekskæde indsamler penge til ABA-skole
Anerkendelse for fundraising
Ny masteruddannelse i anvendt adfærdsanalyse ved University of Ulster
Enlig mor til to ABA-børn hædres
Dreng med autisme vinder principsag
BBC-dokumentarfilm om ABA-behandling
Fagforening advarer imod ABA-bevillinger
Gennembrud for ABA-behandlinger i Nordirland
Autism Awareness Week
Planer om ABA-skole i Nordirland
To-dages konference om autisme og ABA
Fundraising til fordel for dreng med autisme
TV-stjerne appellerer om ABA-skole
Appel om offentlig finansiering af ABA-behandling
Popstjerner indsamler penge til ABA-skole
200 forældre demonstrerer for ABA-behandling
PEAT møder politikere og embedsmænd
Selvorganiseret supervision og forældreuddannelse
Forældre satser alt for at få betalt ABA-behandling
Manglende behandlingstilbud rejses politisk
Popstjerne støtter indsamling til ABA-skole
Forældre og fagfolk til fælles ABA-kursus
Rapport om behandling af autisme i Nordirland

Redaktionen / 31.10.2011